HR Excellence in research Unia Europejska
HR Excellence in research Unia Europejska
BIP

Projekty

Water-Energy-Food Nexus: Geothermal water for agriculture (Geo4Food) / Woda-Energia-Żywność: Wody geotermalne dla rolnictwa

Water-Energy-Food Nexus: Geothermal water for agriculture (Geo4Food) / Woda-Energia-Żywność: Wody geotermalne dla rolnictwa

Okres realizacji: 2019-10-01 - 2023-03-31

Typ: Międzynarodowy

Pracownia: Pracownia Odnawialnych Źródeł Energii

Międzynarodowy Projekt Bilateralny Polsko-Turecki Water-Energy-Food Nexus: Geothermal water for agriculture/ Woda-Energia-Żywność: Wody geotermalne dla rolnictwa (akronim: Geo4Food), finansowany ze środków NCBiR oraz TÜBiTAK.
Nr Projektu POLTUR3/Geo4Food/4/2019. Realizacja: 2019-2023

Projekt realizowany jest w konsorcjum 4 partnerów z 2 krajów (Polska i Turcja),
w składzie:
• Mineral and Energy Economy Research Institute of the Polish Academy of Sciences (Polska)
• Wroclaw University of Technology in Wroclaw (Polska)
• Izmir Institute of Technology (IZTECH) (Turcja)
• Ege University in Izmir (Turcja).

Głównym celem projektu jest rozwiązanie problemu niedoboru wody na terenach rolniczych poprzez odsalanie zasobów geotermalnych niskiej entalpii, które licznie występują zarówno w Polsce jak i w Turcji. Proponowane rozwiązanie ma na celu wdrożenie nowego podejścia, które integruje odnawialne źródła energii w łańcuchu rolno-spożywczym, w celu dostarczenia ciepła oraz bezpiecznej i odpowiedniej wody do nawadniania upraw. Projekt ma na celu opracowanie systemu zarządzania wodami geotermalnymi niskiej entalpii jako źródła energii i wody do produkcji rolnej.

W ramach projektu prowadzone są eksperymentalne badania wykorzystujące wodę geotermalną do nawadniania uprawy pomidorów i sałaty na polach uprawnych (Turcja) oraz w osłonach szklarni (Polska).

Materiały i wyniki projektu dostępne są na stronie – http://www.geo4food.com/

Kierownik Projektu: prof. dr hab. inż. Barbara Tomaszewska, kontakt: tomaszewska@meeri.pl