Okres realizacji: 2022-09-01 - 2025-08-31
Typ: Międzynarodowy
Pracownia: Pracownia Surowców Biogenicznych
Celem projektu jest ukierunkowanie produkcji i stosowania alternatywnych produktów nawozowych zgodnie z najlepszymi wynikami środowiskowymi, poprzez ustanowienie wytycznych metodologicznych dla oceny produkcji, przechowywania, dystrybucji i stosowania alternatywnych produktów nawozowych. Podejście regionalne, obejmujące 7 regionów Unii Europejskiej (UE) i różne rodzaje surowców wtórnych, będzie wspierać rozwój zrównoważonych lokalnych łańcuchów wartości, wykorzystujących alternatywne produkty nawozowe.
Celem projektu Novafert jest również opracowanie konkretnych planów działania na skalę lokalną i regionalną w celu utrzymania przepływu azotu i fosforu w bezpiecznych granicach norm UE oraz podniesienia świadomości społeczeństwa na temat wpływu alternatywnych nawozów na środowisko. W rezultacie projekt przyczyni się do zachęcania rolników do propagowania dobrych praktyk.
Partnerzy projektu:
• UGent – Uniwersytet w Gandawie (Belgia) – lider,
• IPS Konzalting (Chorwacja),
• EIT FOOD (Hiszpania),
• UVIC (Hiszpania)
• BIOAZUL (Hiszpania),
• LUKE – Natural Resources Institute Finland (Finlandia),
• TEAGASC – Agriculture and Food Development Authority (Irlandia),
• IMPACT (Belgia),
• IGSMiE – Instytut Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energią Polskiej Akademii Nauk (Polska).
Projekt Novafert finansowany jest przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont Europa, nr projektu: 101060835.
Całkowity budżet projektu: 1 998 829.00 Є
Strona internetowa projektu: http://www.novafert.eu
Kontakt: Dr hab. Marzena Smol, prof. IGSMiE, smol@meeri.pl; mgr. inż. Paulina Marcinek, marcinek@meeri.pl